00:00

Referat: Råå IF - AIF Barrikaden

Startelva: (för dagen 4-2-3-1) Buzz – Aman, Marcus E, Alex, Chanon – Tristan, Milad - Lucas, Mathias, Hussein – Alexander

Avbytare hade vi efter flera sena återbud (ett jättesent) bara två och det var:
Yousef som kom in som ”höger offensiv mittfältare” efter en dryg halvtimme och senare i matchen alternerade mellan den vänstra och högra offensiva mittfälts- och anfallspositionen.

Henke som gick in som anfallare 4 min före ordinarie tids slut och spelade där en dryg kvart innan han efter att ha vilat en stund återkom de sista minuterna som vad jag uppfattade som höger offensiv mittfältare men det kan vara fel.

Det förekom också rätt mycket omflyttningar inom laget, främst när det gällde mittfältskantpositionerna (vilket dj-a ord! hittar inget bättre) och anfallspositionen men dessutom spelade Aman under större delen av andra halvlek under ordinarie tid anfallare och Alex spelade offensiv högermittfältare under hela förlängningen.

Redan från början vill jag slå fast att vi gjorde en mycket bra insats där spelarna oftast låg rätt i sina positioner utifrån den taktik Henke valt för dagen.

Vi började väldigt bra och var det klart bättre laget mot ett Råå som inte riktigt tycktes veta hur de skulle ta sig an oss. Redan i den 3:e min vann Mathias tillbaka en tappad boll ute vid hörnflaggan och vandrade sedan längs kortlinjen in mot målet innan han slog in bollen precis framför detsamma där vi hade flera spelare beredda men där en av deras spelare hann precis före att få ut bollen över kortlinjen.

Vårt spelövertag varade cirka halva halvleken och kröntes med ett frisparksmål av Tristan sedan Lucas dragits ner ända ute vid sidlinjen kanske 25 meter från kortlinjen. Bollen som de lite mer elakt sinnade i laget påstod var ämnad som ett inlägg seglade i en hög båge över målvakten och ner i målvaktens bortre kryss. Det dröjde faktiskt 23 min innan de lyckades bita sig fast i närheten av och delvis i vårt straffområde. Då utan att det blev riktigt farligt men två minuter senare hade de ett friläge där skytten sköt strax utanför bortre stolpen.

Därefter vidtog en period där de hade ett tydligt spelövertag men det var vi som hade de feta chanserna i form av hela tre lägen där våra spelare helt fria och rakt framifrån kunde avancera mot målvakten (Råå lyckades speciellt under ordinarie speltid otroligt dåligt med att freda sig mot våra bollar bakom backlinjen) utan att det ens var riktigt nära att bli mål någon av gångerna.

Sista 10 minuterna i första halvlek kom det sedan ett fyrverkeri av chanser som började med ännu ett skott ur fritt läge strax utanför stolpen från Råås sida innan de i den 42:a resp. 44:e min vänt till 2-1, båda gångerna efter inlägg från deras vänsterkant där deras spelare vann kampen om bollen framför mål. Vi skulle dock få sista ordet. Det var först nära en omedelbar kvittering i den sista ordinarie matchminuten när Tristan från långt håll, och denna gången helt obestridligt i ett försök att nå målet, drog till med ett högt skott över alla inklusive målvakten – trodde man men han fick en fingertopp eller två på den i absolut sista sekunden och tippade den till hörna. Istället kom kvitteringen på övertid när Chanon tryckte in bollen efter Tristan hörna som följdes av några bolltuschar innan den nådde Chanon. 2-2 i paus alltså.

I början av andra halvlek hade de nog ett obetydligt spelövertag samtidigt som det var en period av stiltje för båda lagen när det gällde målchanser. Efter att vi först bränt en hyfsad chans i 65:e min tog vi åter ledningen efter ett fint anfall där Mathias och Aman relativt ostörda kunde avancera mot målet. Mathias var bollförare och borde möjligen passat till Aman som hade än bättre läge än han själv. Det spelade dock ingen roll. Målvakten räddade visserligen Mathias sedvanligt hårda skott men kunde inte hålla den utan lämnade en retur retur som Aman kunde raka in i tomt mål från bara 2-3 meter.

Bara 2 minuter senare kvitterade Råå på nytt genom matchens vackraste mål nära krysset från mycket långt håll. Resten av halvleken fick vi mest ägna oss åt försvarsspel. Vi gjorde det bra och det blev trångt för dem men en kombination av att vi under denna period kanske hamnade lite väl långt ner och att våra spelare började gå på knäna och vid flera tillfällen behövde byta efter småskador och kramper gjorde att de ändå ju närmare slutsignalen vi kom skapade rätt många och allt farligare chanser där först Buzz tvingades till en fin räddning nere vid stolproten, de därefter hade ett skott i stolpens utsida och slutligen en av deras spelare i slutsekunderna kom tämligen fri och i ett ostört läge borde kunnat få till ett betydligt bättre avslut men där bollen gick en bit utanför.

Så var det dags för den förlängning egentligen ingen ville ha eftersom det skulle innebära så sen hemkomst. Nu började mina anteckningar lämna en del övrigt att önska sedan alla pennor jag haft med mig strejkade samtidigt som intrycken börjat bli för många. Vad jag i alla fall lyckades få skrivet ner med hjälp av vår förträfflige tränares föredömligt medhavda pennor var att Aman (?) precis i början av förlängningen när Buzz var överspelad rensade undan bollen precis framför mållinjen (befann sig när jag tänker efter nog på nästan exakt samma plats då som när han gjorde mål tidigare!) och att det därefter var lite halvchanser åt båda håll innan de tilldelades en som det såg ut odiskutabel straff men som Buzz räddade till en resultatlös hörna.

Om jag därefter bara tappat koncentrationen helt vet jag inte men sedan har jag faktiskt inga anteckningar om några heta chanser under andra förlängningskvarten, men har en vag aning om att de hade en eller två, och därmed var det dags för det första straffavgörandet utomhus i föreningens 48-åriga historia. Med en viss hjälp av Henke lyckades sedan den förträffliga duon Chanon och Bengt skapa den lista över den som det skull visa sig succéartade ordning på straffskyttarna som skulle lämnas till domaren. Den inleddes av i tur och ordning Tristan, Alex, Mathias, Aman och Hussein och fler behövdes inte eftersom alla gjorde stensäkra straffar medan Buzz räddade deras andra - och därmed totalt i matchen också sin andra - straff.

Slutsiffrorna efter förlängning och straffar skrevs alltså till 8-7 efter 3-3 vid såväl ordinarie tid som förlängning. Och därmed hade vi slagit ut ett lag som både blivit tvåa i allsvenska (efter MFF) och svenska cupmästare!

Statistik bortsett från straffsparksavgörandet: (våra siffror först): Hörnor: 2-9 Avslut på mål: 17-14 Avslut utanför: 5-12